Worldwork 2014

Politikk og bevissthet i en verden i forandring
Nye løsninger: Fra historie til fremtiden

“Worldwork 2014” vil finne sted i Warsawa, en by med en turbulent historie og livlig nåtid.

Byen har blitt lagt i ruiner – og gjenoppstått. Den ble vitne til opprøret i ghettoene, og senere Warsawaopprøret ledet av den polske hjemmearmeen. Jødiske kvartér, folk, kultur – forsvant. Warsawa ble systematisk bombet i 1944, for så å bli gjenreist. Byen erindrer en kommunistisk fortid fyllt med frykt og håpløshet, men også forsøk på sosial rettferdighet og verdier basert på annet enn penger.

Nå er den en av de raskest voksende byene i det sentrale Europa med moderne skyskrapere, et hesblesende tempo og tilsynelatende uendelig med muligheter. Muligheter som ikke alltid er like lette å oppnå, og mennesker blir konfrontert med nye, ukjente utfordringer.

SONY DSC

I henhold til Marx var bevissthet alltid politisk: alltid et resultat av politisk-økonomiske omstendigheter. 150 år etter Marx kan vi ane både fordelene og ulempene ved det kapitalistiske systemet. Det er spesiellt iøynefallende her hvor de post-kommunistiske etterlevningene og en ny global kultur møtes til daglig. Økende økonomisk ulikhet er en av hovedårsakene til spenningen mellom individer, grupper, nasjoner og kontinenter. Arbeidsledighet, boligmangel, vaklende helsetilbud, emigrasjon og immigrasjon er kun noen få eksempler på problemer vi hanskes med.

På den andre siden vekkes en ny bevissthet: kvanteparadigmet, bevissthetsstudier, nye sosiale bevegelser som den spanske “Indignation” eller Occupy-bevegelsen peker på nye muligheter.

I løpet av “Worldwork 2014” ønsker vi å bygge en bro mellom fortiden og fremtiden. Å komme til Warsawa føles for mange som en umiddelbar konfrontasjon med sin egen historie. Vi ønsker å gi rom for våre historier som er så forskjellige, men som samtidig hører sammen. Vi tror at vi ved hjelp av våre historier om fortiden kan hjelpe oss til å se hvor vi er nå, og å håndtere dagens utfordringer. Til sist håper vi å oppdage nye muligheter for fremtiden.

Vi ønsker an denne “Worldwork” skal være en arena for å akseptere fortiden. Vi håper å utforske den økonomiske spenningen som springer ut av dagens økonomi. Denne gansken ønsker vi også å skape rom for å utforske og utvikle nye løsninger på forskjellige plan – fra globale visjoner til lokale prosjekter.