Worldwork 2014

Politika és tudat a változó világban.
Új megoldások: a történelemtől a jövőig

A Worldwork 2014 Varsóban kerül megrendezésre, egy olyan helyszínen, melynek viharos múltja és lüktető jelenje van.

Varsót elpusztították, majd újjászületett. Két felkelés szemtanúja volt a második világháborúban: először a getto lázadásé, majd a lengyel föld alatti hadsereg által kirobbantott Varsói Felkelésé. A háború során eltűntek a városból a zsidók, eltűnt az ő kultúrájuk és eltűntek az általuk lakott városnegyedek is. 1944-ben Varsót módszeresen lebombázták a németek, s ezekből a romokból építették újjá a várost a lengyelek. Varsót sem kerülte el a kommunista múlttal járó rettegés és tehetetlenség, de mindeközben nem hiányzott a társadalmi igazságosságra való törekvés és az anyagi javakon túlmutató értékek megteremtésének kísérlete.

Varsó ma Közép-Európa egyik leggyorsabban növekvő városa, ahol az ember modern felhőkarcolókkal és pezsgő élettel találkozhat, s mindez elsőre a korlátlan lehetőségek tárának tűnik. De ezek a lehetőségek nem valósulnak meg olyan könnyen, és az emberek új kihívásokkal kell, hogy szembesüljenek.
Marx szerint a tudatnak mindig van egy politikai vetülete is, azaz mindig meghatározzák a gazdaságpolitikai körülmények. 150 évvel Marx után egyaránt látjuk a kapitalizmus előnyeit és hátrányait is. Ez különösen igaz a világ ezen szegletében ahol a posztkommunista maradványok és az új globális világ ütközik egymással nap mint nap. Az egyre növekvő gazdasági különbségek feszültségeket szülnek egyének, csoportok, nemzetek és kontinensek között. A munkanélküliség, a nem megfelelő egészségügyi ellátás, a ki- és bevándorlás csak egy-egy példája annak a rengeteg problémának, melyekkel itt találkozhatunk.

Másfelől viszont egy új tudatosság születésének is szemtanúi lehetünk: a kvantum paradigma, a tudat tanulmányozása és a spanyol Indignation (Felháborodás) vagy az Occupy Wall Street (a Wall Street elfoglalása) szerű új társadalmi mozgalmak egy új irányba mutatnak.

A Worldwork 2014 szeminárium során hidat szeretnénk építeni múlt és jövő között. Sokak számára már maga a Varsóba való utazás is a saját életükkel és történetükkel való szembenézést jelentheti. Teret szeretnénk teremteni személyes történeteinknek, melyek egyfelől annyira különbözőek, de mégis összekötnek bennünket. Hiszünk abban, hogy a múlt történeteiben lévő összefüggések felfedezése segíthet nekünk abban, hogy megértsük hol vagyunk most és hogyan tudjuk megoldani mai problémáinkat. Reméljük, hogy ez segít majd nekünk abban, hogy új lehetőségek nyíljanak meg előttünk a jövőre nézve.

Szeretnénk, ha a Worldwork a múlt elismerésének színterévé válna. Terveink szerint azon gazdasági feszültségeket vizsgáljuk majd, melyek eredete a mai gazdaságban gyökerezik. Ezúttal szeretnénk megteremteni a lehetőségét különböző szintű – a globális elképzelésektől a lokális projektekig – megoldások felfedezésének és kidolgozásának.